Informatie over hoofdluis.

Luis in het haar? Kammen maar!

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral - onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen open het meeste kans hoofdluis te krijgen , omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken.

Hoe herken je hoofdluis?
Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een fijntandige kam doorkamt boven een wit vel papier, kunt u zien of er luizen uitvallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.

Behandeling.

Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.

Bestrijding: kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een fijntandige kam.

Dit uitkammen is het belangrijkst. Volg de volgende stappen:
• Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.
• Bescherm de ogen met een washandje en kam met een gewone kam de klitten weg.
• Pak dan een fijntandige kam (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek) en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
• Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.
• Spoel de crèmespoeling uit.
• Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en luizen en neten verwijderen.

Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen. Bij het kammen kunt u dan een fijntandige kam gebruiken.

Het is belangrijk om het kammen 14 dagen vol te houden, omdat de eitjes, neten, na 7 tot 10 dagen uitkomen.

Antihoofdluismiddelen.
Er bestaan shampoos, crèmes, lotions en sprays tegen hoofdluis. In geregistreerde antihoofdluismiddelen zit dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. De hoofdluis is echtere steeds vaker resistent voor bepaalde hoofdluismiddelen. Als u na de behandeling nog steeds hoofdluis aantreft, kies dan voor een andere werkzame stof. Overigens moet u tijdens de behandeling met antihoofdluismiddelen gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling.

Hoofdluis heb je niet alleen.
Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op (sport)clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa's en oma's. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet uzelf overigens niet.

Let op!
• Malathion is brandbaar. Vermijd open vuur tijdens de behandeling met een middel waarin malathion zit, en föhn het haar niet.
• Verder tast chloor de werking van malathion aan, dus zwemmen in chloorhoudend water op de dag van de behandeling wordt afgeraden.
• Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan zes maanden worden afgeraden om antihoofdluismiddelen te gebruiken.
• Gebruik geen antihoofdluismiddelen als u niet zeker weet of uw kind luis heeft. Een antihoofdluismiddel kan besmetting met hoofdluis niet voorkomen.

Luizenbestrijding op de Lorentzschool.
Om het luizenprobleem bij ons op school het hoofd te bieden zijn er per klas twee luizenouders bereid gevonden om regelmatig de kinderen te controleren op hoofdluis.
Bij de aanmelding van kinderen bij ons op school, wordt de ouders verzocht hiervoor toestemming te geven.

Er wordt naar gestreefd om regelmatig te controleren en in ieder geval na elke vakantie. Luizen kunnen buiten een mensenhoofd ongeveer 48 uur overleven. Na een vakantie is de school in principe luisvrij, een goed moment om dan te controleren.
Als er bij de controle luizen of neten zijn gevonden wordt de klassikale controle in deze groep na 14 dagen herhaald.

Er is één gouden regel om de zaak onder controle te houden: bij lopende luis naar huis. Met andere woorden: worden er levende luizen aangetroffen bij uw kind dan wordt u opgebeld met het verzoek uw kind te komen ophalen. Na behandeling mag het diezelfde dag weer naar school.

Als er in bij uw kind in de klas hoofdluis is geconstateerd wordt u door middel van een briefje hiervan op de hoogte gesteld en verzocht om kind grondig te controleren en indien nodig te behandelen.

Het bestrijden van hoofdluis is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van school en de ouders. Het is van belang dat u uw kind regelmatig controleert op hoofdluis. Het liefst elke week.

Vragen of meer informatie?
De bovenstaande informatie is gebaseerd op de richtlijn Hoofdluis van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Met vragen over het bestrijden van hoofdluis kunt u terecht bij:
- de Lorentzschool: info@lorentzschool.nl.

- GGD Hollands Midden, Postbus 121, 2300 AC Leiden, T 088-2542384, www.ggdhm.nl. Zij organiseren ook een aantal maal per jaar gratis hoofdluistrainingen voor luizenouders. De training duurt ongeveer 2 uur. Opgeven kan tot anderhalve week voor de training via de Lorentzschool: info@lorentzschool.nl.
- drogist of apotheek.