Kinderdebat Gemeenteraadsverkiezingen 2018

op de Lorentzschool

Kinderdebat Gemeenteraadsverkiezingen 2018: "Wie bent u om mij te zeggen wat ik moet doen?"

De Leidse politiek heeft er naar aanleiding van de verkiezingen op 21 maart al 38 debatten opzitten, maar de leukste vond vandaag plaats. De vier groepen 8 van de Lorentzschool gingen in debat met 8 Leidse lijsttrekkers. Dat hadden er 9 moeten zijn, maar de SP had het vermoedelijk niet goed in de agenda staan. Lijsttrekker Antoine Teeuwen schitterde in afwezigheid.

Rode en groene kaartjes

Het debat werd geleid door Leendert Beekman, die de groep 8'ers meegaf dat ze na vanmiddag hun ouders van een stemadvies konden voorzien. Door middel van het tonen van groene en rode kaartjes konden de leerlingen hun voor- of afkeur voor plannen en standpunten van de politici uitspreken. De kaartjes werden voorafgaand aan het debat gebruikt om te peilen wie er al wist waarop ze gingen stemmen. Het overgrote deel van de leerlingen stond er op dat moment nog blanco in.

Thema verkeer: knipperbollen en spelen op straat

Het debat werd afgetrapt met het thema verkeer. Eefke, Raoul en Turan stelden vragen over (te) hard rijden in de wijk, het handhaven van verkeersregels of van de hele professorenwijk een woonerf te maken is. De partijen zijn het opvallend vaak eens deze middag. Iedereen was van mening dat er vooral veel groen moest komen, veel mogelijkheden om te spelen in de wijk en dat mensen de auto gewoon wat vaker moeten laten staan.

Maarten van Kersten van de partij Sleutelstad hield nog een klein geschiedenislesje over het fenomeen ‘knipperbol' en Marleen Damen van de PvdA vindt dat we elkaar wel wat meer mogen aanspreken op asociaal gedrag in het verkeer. Een van de leerlingen vroeg zich af of dat zin heeft: "als iemand al hard rijdt, nemen ze echt niet de moeite om naar je te luisteren."

Het thema werd afgesloten met de stelling "op straat spelen is belangrijker dan auto's". Aanvankelijk was iedereen het eens met deze stelling. Tot het moment dat Alex-Jan Friso van Groen Links stelde dat iedereen echt wat beter zijn best moest doen om de auto te laten staan. Dat was voor een van de leerlingen aanleiding om op te vragen: "Wie bent u om mij te zeggen wat ik moet doen?". Die vraag had zijn weerslag op de rest van het debat, want geen enkele partij durfde daarna nog te suggereren dat ze iemand de wet voor willen schrijven.

Thema milieu: snoepen verbieden voor een beter milieu

Na het verkeer kwam het milieu in de Professorenwijk aan bod. Ilse, Tiemen en Nienke stelden vragen over het Roomburgpark, ondergrondse vuilcontainers en de prijs van milieuvriendelijke producten. Over het uitbreiden van die hockeyclub hoeven de leerlingen zich geen zorgen te maken. "Met een beetje puzzelen komen we er wel uit", aldus Paul Dirkse van D'66.

Als het gaat om milieuvriendelijk gedrag vindt Maria Tiggelaar van de Christenunie dat de bazen in de stad zelf nog wel wat meer het goede voorbeeld mogen geven. "Groene daken op alle gebouwen van de gemeente bijvoorbeeld". De stelling "voor de natuur, het milieu en de gezondheid moet snoepen op school verboden worden" leidt vervolgens tot wat consternatie.Geen enkele partij durft ten overstaande van 120 kinderen te zeggen dat ze snoep op school willen verbieden. Ook al vinden enkele leerlingen het eigenlijk helemaal niet zo'n slecht idee.

Sport: gymzalen, groene perkjes of een skatepark

Het debat werd afgesloten met het thema sport en binnen dat thema blijkt de hockeyclub opnieuw een heet hangijzer. Rachel, Mila en Nathan hebben ook nog vragen over het tekort aan gymzalen. Opnieuw zijn alle partijen vrij unaniem in hun antwoorden. Of de hockeyclub blijft of niet: het park moet groen blijven, gymzalen zijn belangrijker dan huizen en niemand durft nog te opperen iets op het schoolplein te bouwen.

Iedereen is het er ook over eens dat er meer huizen bij moeten, maar dat daar geen groen voor kan wijken. Alleen kan dat eigenlijk niet in een dichtbebouwde stad als Leiden. Daarom stelt Joost Bleijie dat "in Oegstgeest wonen ook geen straf is" en vult Maarten van Kesteren aan dat Leiderdorp er ook nog is voor iedereen die nu zonder huis zit. Een van de leerlingen vindt het allemaal leuk en aardig die discussie over groene perkjes, maar kan er niet gewoon een skatepark komen? Gelukkig weet Groen Links te melden erg voor skateparken te zijn.

De uitslag

Na het laatste thema mag er eindelijk gestemd worden. Of de uitslag voorspellend is, weten we na 21 maart pas, maar als het aan de leerlingen van de Lorentzschool ligt, krijgen alle kleuren van het politieke spectrum de komende vier jaar een plek in de Leidse gemeenteraad: D'66 kreeg de meeste stemmen, op de voet gevolgd door Groen Links en de VVD. Dat het debat succes was mag duidelijk zijn: "volgend jaar weer, ook zonder verkiezingen!". En dan hopelijk wel met de SP.